Polen / Auschwitz

Auschwitz 1
 
Ingång till Auschwitz 1 
Block 4 - 11 av 24 ser ni här 
Den här bilden kommer från det första huset vi gick in i, block 4
 
Vid den här väggen ställdes fångarna upp mot och blev skjutna

 
En gaskammare
Den här bilden visar ett krematorie
 
Har andra bilder som visar kläder,skor, glasögon och allt som judarna packade med sig till lägret eftersom att dom enbart trodde att dom skulle få flytta.
 
Auschwitz 2 - Birkenau
Här står vi uppe i ett torn som är Birkenaus huvudentré, där tågen med fångarna kom in genom
Här sov fångarna, och muren i mitten kom det värme ifrån. men eftersom att barackerna inte var isolerade så hjälpte det inte från kylan
 
 
deras toaletter, där dom hade tre minuter på sig att göra det dom skulle och fick bara gå två gånger om dagen, en gång på morgonen och en gång på kvällen
Huvudentrén i Birkenau med perong till vänster 
 
I sånna här tågvagnar transporterades fångarna i
Här bodde de kvinnliga fångarna 
På den här bilden ser ni en av dom många gaskammrarna som fanns, men nästan alla ser ut så här och det finns bara ruinerna kvar av dom eftersom att SS-soldaterna sprängde dom strax före krigets slut
Bilder på fångarna som man inte kunde identifiera, bakom den här väggen fanns massvis med andra bilder också på människor som man kunde identifiera och dom här bilderna fanns inne i en byggnad som heter Sauna, där man duschade och rakade bort allt hår på fångarna. 
 
Auschwitz 2 var mycket större än Auschwitz 1, men man ser inte hur stort de är på bilderna. Tror det var runt 175 hektar och man kan då jämföra med att en fotbollsplan är en halv hektar. Sen är det ganska olikt sig om man jämför med kartor t.ex., där ser man alla barackerna men nu finns det bara några hela baracker och resten finns det bara ruinerna kvar av. 
 
 
 
 

happy birthday

Idag fyller min älskade syster 19 år - världens största grattis till dig. finns ingen bättre än dig ♥

klassresa / polen

Var ett tag sen jag skrev nu och har hunnit med en hel del under den tiden jag varit borta. 
 
Flög ner till polen förra måndagen med klassen och kom hem i fredags, vi besökte bland annat saltgruvan och auschwitz.
Varje kväll fick fri tid till att göra vad vi ville och för de mesta så spenderade vi tiden åt att vara på Krakows köpcentrum. På torsdagen var vi på en förläsning på ett universitet om östersjön och vid 12:00 fick vi fri tid, då tog jag och resten av klassen en taxi till ett äventyrsbad och va där i tre timmar tills vi åkte hem och besökte köpcentret en sista gång.
Maten var det blandade känslor om, som nästan alltid när jag åker utomlands.. svensk mat är bäst! 
-
bilder tänkte jag ju lägga upp, men dom får ni se imorgon istället. en bild på tre plagg jag köpte i polen kan ni få se nu. 
skinnjackan är från en polsk affär som jag glömt namnet på, och tröjorna är från ZARA.
-
Måste säga att jag blev positivt överaskad av polen, trodde inte alls det skulle vara så likt sverige, trodde faktiskt att det skulle vara mycket sämre där. Skillnaden var att det var fattigt och kläderna var också billigare i Polen.
Glassen är också värd att nämnas, den var gudomlig och kostaste bara 6:-/kula.. Så om ni åker till Polen någon gång måste ni testa glassen !! 

instagram / saralarssn

för er som inte använder er av en android eller smartphone så har ju instagram en hemsida nu också. vet inte riktigt än hur den fungerar, men det återstår att se! 

shoes / peak performance

peak performace - hur snygga är inte dom här?
 

RSS 2.0